tag:blogger.com,1999:blog-23654460234835976182024-02-20T09:01:07.897+01:00Mentha ArvensisTill stor del om Chili, Paprika, Tomat, Mynta, Salvia och Recept.
Men även andra kryddor, Örter, Grönsaker och annat kul.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-50706498217651599862010-08-20T12:06:00.000+02:002010-08-20T12:08:42.639+02:00Save the future?!.Alert!<br />Join Seed Savers Exchange in helping to save the Pavlovsk Station from development.<br /><br />A Russian court recently ruled that one of the worlds most important seed bank near St. Petersburg, Russia may be destroyed in order to make way for a housing development.<br />If allowed to stand, this decision will have a catastrophic impact on global plant diversity.<br />Called a "living library", the Pavlovsk experimental station is widely considered the crown jewel of agricultural biodiversity,<br />since 90% of the colection's varieties are not found enywhere else on the planet.<br />Tell the president of Russia to stop the destruction of the future food.<br /><br />http://www.change.org/petitions/view/tell_the_president_of_russia_to_stop_the_destruction_of_the_future_of_food?utm_source=Summer%2FFall+2010+Newsletter&utm_campaign=6c0f7d044d-Summer_Fall_201008_18_2010&utm_medium=email&mc_cid=6c0f7d044d&mc_eid=b3e41c1114<br /><br />(i usually dont do this promotional stuff, but this one's to important not to!)Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-77675935132255258512010-06-10T21:33:00.004+02:002010-06-10T21:58:29.787+02:00Fler sorter...Annuum Short yellow Tabasco<br />Annuum x Chinense Bhut x Bell<br />Baccatum Antillais Caribbean<br />Baccatum CO5061<br />Baccatum PI439382<br />Chinense Jacques Habanero Bonda ma Jacques<br />Chinense Jacques Laranjada Grande<br />Chinense Jacques Red Fire<br />Chinense Aribibi Gusano<br />Chinense Chile Cubano<br />Chinense Chile Negro<br />Chinense Habanero Barbados<br />Chinense Habanero Brazil<br />Chinense Habanero Capuccino<br />Chinense Habanero Large brown<br />Chinense Habanero Neon<br />Chinense Habanero White bullet<br />Chinense Maraba<br />Chinense Super Datil<br />Chinense Trinidad Scorpion<br />Ciliatum C. Rhomboideum<br />Eximum ?<br />Frutescens Aji Limo<br />Frutescens Bombillito<br />Glabriusculum Tepin Peru<br />Microcarpum AmashitoGote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-33198579589993692422010-05-14T22:40:00.001+02:002010-05-14T22:57:45.355+02:00Organisk gödning och bekämpningGödning<br /><br />Panjakavya<br /><br />5 Delar kodynga<br />1 Del smör<br />2 Delar mjölk<br />2 Delar yoghurt<br />3 Delar urin<br /><br />Blanda kodynga och smör till en jämn smet.<br />Låt stå i fem dagar.<br /><br />Tillsätt mjölk yoghurt och urin.<br />Rör om och låt stå i 18 dagar.<br /><br />Späd 30ml med 1 liter vatten.<br /><br /><br />Kareicha<br /><br />5 Delar kodynga<br />0.5 Del melass<br />3 Delar urin<br /><br />blanda och låt stå i 24 timmar.<br /><br />Späd 1 del med 10 delar vatten.<br /><br /><br />Effektiva Mikroorganismer (E.M.)<br /><br />3 Delar Pumpa<br />3 Delar Papaya<br />6 Delar Melass<br />20 Delar vatten<br />1 Ägg<br /><br />Skär pumpa och papaya i mindre bitar.<br /><br />Blanda pumpa och papaya med melass, vatten och ägg. Blanda och låt stå (i tät behållare) i en vecka eller tills det bildats ett vitt lager. Öppna inte under tiden.<br /><br />Späd 1 del med 20 delar vatten.<br /><br />Bekämpningsmedel<br /><br />Med löv<br /><br />5 delar löv (5 olika sorter 1 del av varje)<br />5 delar kourin<br />5 delar vatten<br /><br />Blanda och låt stå en vecka.<br /><br />Filtrera och späd 1 del med 10 delar vatten.<br /><br />Med kryddor<br /><br />250 ml olja med lite tvål i.<br />250 g vitlök finhackad<br />250 g chili finhackad<br />250 g ingefära finhackad<br />1 liter vatten<br /><br />blanda och låt stå i 24 timmar. Blanda med 2 liter vatten.<br /><br />Späd 1 liter med 10 liter vatten. Filtrera och sprid lösningen.<br /><br /><br />Jag har inte kollat upp vart man kan få tag på melass.<br /><br />Men jag vet att dom säljer sockerrör i välsorterade djuraffärer.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-56735261045464187712010-05-04T18:45:00.001+02:002010-05-04T18:45:31.369+02:00Jakten på jorden 2JORD.<br /><br />Näringsrik Jord.<br />2 delar kompost<br />1 del matjord<br />1 del sand<br />1 del vermikulit<br />1 del perlit<br /><br />Steril Jord<br />1 del finmald torv<br />1 del perlit<br /><br />Jordfri Jord<br />1 del perlit<br />1 del vermikulit<br />2 delar svart torv<br /><br />NÄRING<br /><br />Nässel Vatten<br /><br />1 del färska nässlor<br />10 delar vatten<br />blanda i lämplig kärl och rör om varje dag i en vecka,<br />sila och späd 5-10<br />ggr.<br />Vattna jorden runt rötterna.<br />Svagare blandning kan även duschas på bladen.<br /><br />Hönsgödsel Vatten<br />1 del hönsgödsel<br />10 delar vatten<br /><br />blanda och rör om ett par ggr.<br />Färdigt att användas efter ett dygn.<br />Späd 5-10 ggr. Färgen ska vara som svagt te.<br /><br />Urin<br />1 del urin<br />10 delar vatten.<br />Vattna på jorden runt växternas rötterGote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-27098313150173878352010-04-29T23:00:00.001+02:002010-04-29T23:00:28.956+02:00Svensk chilliJag har planer på att korsa några väldigt köldtåliga/härdiga sorter med några dumstarka sorter.<br /><br />Hittills har jag bara hittat sorter som klarar sig bra ner till +6 grader,<br />men om man korsar den med en som klarar sig bra i skugga/väldigt dåligt ljus börjar man nog närma sig något lyckat.<br /><br />En korsning av detta slag kommer ta en stund.<br /><br />Jag har tänkt att man korsar den köldtåliga med den mörkertåliga och den mörkertåliga med den köldtåliga.<br /><br />När dom två plantorna får mogen frukt, odlar jag fröerna och korsar dom.<br /><br />Upprepar steg två och hoppas det gett resultat.<br /><br />Om resultatet är lyckat korsas sorten med tex Trinidad Scorpion.<br /><br />Detta resultat korsas med ytterligare med den tåliga.<br /><br />Om allt går som planerat,<br />kommer det bli en stark chilli som klarar svenskt klimat.<br /><br />Målet är att skapa en art som kan växa vilt i sverige,<br />men det blir svååårt.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-34223099900096979552010-04-28T14:06:00.006+02:002010-04-28T14:26:46.930+02:00Hela listanAnnuum Mexiquin<br />Chinense Maya Pimento<br />Chinense Gambia Red<br />Chinense Chocolate Bhut Jolokia<br />Chinense Scotch Bonnet<br />Annuum Cascabel<br />Annuum Dutch<br />Annuum Jalapeno<br />Annuum Thai<br />Annuum Orient<br />Annuum Fresno<br />Annuum Röd Asiat<br />Annuum New Mexico<br />Annuum Pasilla<br />Cahinense Röd Torped<br />Chinense Röd Standard<br />Chinense Bhut Jolokia<br />Baccatum Lemon Drop<br />Annuum Filius Blue<br />Annuum Fish<br />Aviculare Chiltepin<br />Spp. Hot Stuff<br />Chinense Nepalese Bells<br />Annuum Peter Pepper Yellow<br />Chinense Habanero White<br />Annuum Röd<br />Frutescens Bird Pepper<br />Chinense Fatalii<br />Aviculare Tepin<br />Chinense Habanero Chocolate<br />Chinense Habanero Big Sun<br />Annuum Long Yellow Ringo<br />Baccatum Bishops Crown<br />Annuum Jalapeno Purple<br />Annuum Purple Tiger<br />Annuum Black Hungarian<br />Annuum Large Red Cherry<br />Annuum Jalapeno TAM<br />Annuum Ciliega Piccante<br />Annuum NuMex Joe E. Parker<br />Annuum Fresno<br />Annuum Yolo Wonder<br />Pubescens CAP 1492<br />Chinense Hot Paper Lantern<br />Baccatum PI 441551<br />Annuum CAP 455<br />Annuum Atomic Heart<br />Chinense Aji Rocotillo<br />Chinense Bhut Jolokia 2009<br />Baccatum Aji Colorado Isolated<br />Annuum Serrano 2007<br />Chinense Habanero Tasmanian<br />Chinense 7pod<br />Chinense Vinagrito<br />Annuum Anthonio Romanian<br />Annuum Golden Bell<br />Annuum Friggitello<br />Annuum Jalapeno<br />Annuum Hungarian Hot Wax<br />Annuum Red Cherry<br />Annuum Anaheim<br />Chinense Caribbean Red Habanero<br />Chinense Habanero Fatali<br />Baccatum Red Tip<br />Baccatum Ear Bob<br />Annuum Golden Cayenne<br />Chinense Habanero Lemon<br />Annuum Hot Lemon<br />Chinense Bih Jolokia<br />Annuum Piment d'Espelette<br />Annuum Apache<br />Annuum Prik Khee Nu<br />Annuum Cayenne Long Slim<br />Annuum Jumbo Sweet<br />Annuum Chiluacle Negro<br />Annuum Lombardo<br />Annuum Razzmatazz<br />Annuum Romano Mixed<br />Annuum Minimix<br />Annuum Chocolate<br />Annuum Yesil Tatli<br />Annuum Alban<br />Annuum Sarit Gat<br />Annuum Apple<br />Annuum Ferenc Tender<br />Baccatum Inca Berry<br />Chacoense<br />Frutescens Tabasco<br />Annuum Pequin<br />Annuum Pequin Black<br />Annuum Piri piri<br />Aviculare Tucson Arizona<br />Baccatum Aji Cristal<br />annuum Super Chilli<br />Aviculare Birds Eye<br />Chinense Chocolate Scotch Bonnet<br />Annuum Jalapeno Hercules F1<br />Annuum Mavras F1<br />Annuum Meek and Mild<br />Frutescens Demon Red<br />Annuum Topgirl<br />Annuum Pinocchios Nose<br />Annuum Alexander<br />Chinense Jindungo<br />Chinense Pimenta da Neyde<br />Galapagoense<br />Praetermissum CAP 1478<br />Lanceolatum<br />Frutescens Duke Pequin<br />anntum short Yellow Tabasco<br />Glabriusculum Tepin Eastern Travis County Texas<br />Glabriusculum Tepin National Park of Tikal Guatemala<br />Annuum Malawi Birds Eye<br />Baccatum Lemon Drop x PI 441551<br />Baccatum Habanero White Giant<br />Baccatum CAP 455<br />Baccatum Starfish<br />Chinense Habanero Caribbean Red<br />Baccatum CAP 1474<br />Baccatum Aji Cristal<br />Pubescens CAP 907<br />Chinense Habanero Mustard<br />Chinense Caronong<br />Chinense Naga Morich<br />Chinense Dorset Naga<br />Baccatum CO 4224<br />Chinense Trinidad Scorpion Morouga blend<br />Annuum Black Scorpion Tongue<br />Chinense Naga Jolokia<br /><br /><br /><br />Jag har säkert missat någon,<br />men i stort hela listan.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-71077400683401845882010-04-26T19:24:00.000+02:002010-04-26T19:29:36.525+02:00Och samlandet fortsätter...Inte någon jätteladning men endå.<br /><br />Namnlös Chinense köpt som Habanero Wite, förmodligen Peruwian White.<br /><br />Har några till på gång,<br />men raporterar när sändningen kommit hem.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-82370409906329846262010-04-24T17:01:00.004+02:002010-04-24T22:47:49.960+02:00På äventyr i jorden.Viktiga beståndsdelar.<br /><br />Kväve (kemisk beteckning: N)<br />Gasformigt grundämne, nödvändigt för bladens och stjälkens tillväxt.<br />Behovet av kväve är störst när växtens vävnader är under uppbyggnad.<br /><br />Fosfor (kemisk beteckning: P)<br />Icke metalliskt grundämne, nödvändigt vid celldelning samt för växtens mognad och rötternas utveckling.<br /><br />Kalium (kemisk beteckning: K)<br />Grundämne, nödvändigt för blomning och fruktsättning, <br />för att stärka vävnaden och förbättra förmågan att ta upp vatten.<br /><br /><br />Kvävebrist.<br /><br />Symptom: bladverket bleknar, tillväxten blir klen.<br /><br />Åtgärd: gödsla eller blanda i kompost, dränera bättre.<br /><br /><br />Fosforbrist.<br /><br />Symptom: bladen blir små och bleka, långsam tillväxt, tidig lövfällning där löven kan skifta i blågrönt.<br /><br />Åtgärd: blanda i kompost, dränera bättre.<br /><br /><br />Kaliumbrist.<br /><br />Symptom: bladen är bleka, växer dåligt, blir bruna i toppen och gula vid bladnerven.<br /><br />Åtgärd: tillsätt vallört, stenmjöl.<br /><br /><br />Magnesiumbrist.<br /><br />Symptom: bladen blir flammiga, gula mellan nerverna.<br /><br />Åtgärd: tillsätt magnesiumsalt och kompost.<br /><br /><br />Järnbrist.<br /><br />Symptom: unga blad gulnar vid bladnerven.<br /><br />Åtgärd: sänk ph-värdet eftersom jorden kanske är för kalkrik.<br /><br /><br />Manganbrist.<br /><br />Symptom: bladen bleknar.<br /><br />Åtgärd: öka ph-värdet eftersom jorden kanske är för sur.<br /><br /><br />Det är inte recept på jord...<br />Men en liten inblick i vad det handlar om.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-84474534756654767452010-04-23T20:16:00.000+02:002010-04-23T20:26:33.629+02:00Nytt innehåll i min samling.Dagens leverans.<br /><br />Annuum Var. Glabriusculum Chiltepin Eastern Travis County Texas<br />Annuum Var. Glabriusculum Tepin National Park of Tikal Guatemala<br />Annuum Jindungo<br />Annuum Malawi Bird's Eye<br />Annuum Short Yellow Tabasco<br />Annuum Black Scorpion Tongue<br />Baccatum Lemon Drop x PI441551 f3 #2 from plant f2 #2<br />Baccatum Habanero White Giant<br />Baccatum CAP 445<br />Baccatum CO4224<br />Baccatum Starfish<br />Baccatum CAP1474<br />Baccatum Aji Cristal<br />Chinense Caronong<br />Chinense Habanero Mustard<br />Chinense Naga Morich<br />Chinense Dorset Naga<br />Chinense Pimenta da Neyde<br />Chinense Trioidad Scorpion Moronga blend<br />Chinense Habanero Caribbean Red<br />Galapagoense<br />Praetermissum CAP1478<br />Lanceolatum<br />Pubescens CAP907<br />Frutescens Duke Pequin<br /><br />Leverans från Onsdag<br /><br />Annuum Peter pepper Gul.<br /><br />Eftersom jag inte vill vänta med alla till oktober/november,<br />kommer jag odla några som bonchi material.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-22559828523306386552010-04-19T22:07:00.001+02:002010-04-19T22:07:25.808+02:00Att se på naturen som literatur.Att odla chili för mig,<br />är litegrann som en bra deckare.<br /><br />Man vet att det kommer bli en frukt.<br />Men inte när eller vad det blir.<br /><br />Och letar man i detaljerna hittar man någonting nytt varje gång och man blir alltid förvånad över resultatet.<br /><br />Vad man en tror sig veta tittar kaosteorin in och bevisar motsatsen.<br /><br />Med ett stycke natur behöver man ingen deckarbok.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-14923408933369471812010-04-15T21:23:00.001+02:002010-04-15T21:23:12.441+02:00Tallka inglichka!Hällow!<br /><br />Aj kåmm fråmm svidän.<br />ännd duwing såw,<br />i dåwnt påssäss de rajt vädder kånndichånns.<br />Såw därfår aj gätt haj strömbill till vädder gätts rajt.<br />Al vitch gätt mi tu tinka intärnationällt.<br /><br />...ungefär så brukar man höra turistande semestersvenskar låta.<br />Kanske inte jusst den meningen dock.<br /><br />Vad är det då jag vill få sagt?<br />Jo, jag kommer från och med nu,<br />att försöka tänka på att det finns ett par stycken i världen som inte kan svenska.<br />Men inte nu direkt. ;)Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-40183449571420666602010-04-13T22:52:00.001+02:002010-04-13T22:52:37.905+02:00Nya inköpJag har köpt mer fröer igen. ;)<br /><br />Chinense Jacq. - Chocolate Bhut Jolokia<br />Chinense - Gambia Red<br />Chinense - Maya Pimento<br />Annuum - mexiquin<br />Annuum - Friggitello Made in Napoli<br />Annuum - Lombardo<br />Annuum - Etna<br />Annuum - Grisu' of Sardinia<br />Annuum - Stromboli<br />Annuum - Adorno<br />Annuum - Pyramid<br /><br />Jag köpte även två bra böcker.<br /><br />American Tomato : The complete guide to growing and using tomatos. ISBN: 158979222X<br />Och<br />The Complete Chile pepper book : a gardeners guide to chosing, growing, preserving and cooking. ISBN: 0881929204Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-37380419201434234102010-04-07T18:45:00.000+02:002010-04-07T18:46:20.437+02:00Jakten på Jorden.Jobbar på att skapa den perfekta jorden.<br /><br />Har konstaterat att mineraler är bra.<br />Använder mineraler, askorbinsyra,<br />ginko, vitaminer, sjögräs (i små mängder) ekologisk kol och benmjöl.<br /><br />Vad jag märkt växer det bra<br />och växterna får kraftiga rötter.<br /><br />Nu blandar jag även ner perlit, vermiculit, vulkansten, bark och liite leca kulor.<br /><br />Får se hur jorden artar sig.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-50774826650442918152010-03-08T20:21:00.001+01:002010-03-08T20:21:31.088+01:00Chili-choklad-tårta med chili-apelsin-choklad glassyr.Tårta. (ugn 175 grader)<br /><br />250 gr. Smör<br />250 gr. 70% choklad<br />1 Habanero<br />1 dl. Espresso<br />2 dl. Socker<br />4 st. Rumsvarma ägg<br /><br />Sätt på ugnen.<br />Smöra och bröa bakform med löstagbar botten.<br />Smält choklad och smör i en kastrull,<br />häll i espresso och finhackad habanero,<br />blanda och ta av från värmen.<br />Vispa ägg och socker poröst.<br />Blanda allt,<br />häll i formen och grädda 40 - 45 minuter.<br />Tag ut kakan och låt vila minst 1 timma. <br /><br /><br />Glasyr.<br /><br />1 thai chili<br />250 ml. Färskpressad apelsinjuice<br />150 gr. Socker<br />200 gr. Mörk choklad<br />20 gr. Kokosfett<br />Skal av en apelsin<br /><br />Smält choklad och kokosfett över vattenbad<br />tillsamans med finhackad chili.<br />Blanda i socker och rör till slät smet.<br />Låt svalna och dra en stund.<br />Värm upp igen och tillsätt färskpressad apelsinjuice och finrivet apelsinskal.<br /><br />Bred glasyren över tårtan och låt svalna.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-50545019364335670612010-03-06T18:51:00.003+01:002010-03-06T19:01:41.629+01:00lista.Chili och lite paprika.<br /><br />Allt hadde varit så mycket enklare om man hadde haft en herrgård till plantorna. :D<br /><br /><br /><b>Capsicum</b><br /><br />Annuum - Anaheim<br />Annuum - Ancho<br />Annuum - Apache<br />Annuum - Atomic heart<br />Annuum - Cayenne Golden<br />Annuum - Cayenne Long slim<br />Annuum - Chiluacle negro<br />Annuum - Dutch<br />Annuum - Filius blue<br />Annuum - Fish pepper<br />Annuum - Fresno<br />Annuum - Hot lemon<br />Annuum - Jalapeno<br />Annuum - Jalapeno Hercules<br />Annuum - Jalapeno Dutch<br />Annuum - Jumbo sweet<br />Annuum - Lombardo<br />Annuum - New Mexico<br />Annuum - Orient<br />Annuum - Passilla<br />Annuum - Piment d'Espelette<br />Annuum - Piquin<br />Annuum - Piquin black<br />Annuum - Piri piri<br />Annuum - Prik khee new<br />Annuum - Serrano 2007<br />Annuum - Snabbköp grön<br />Annuum - Snabbköp gul<br />Annuum - Snabbköp röd<br />Annuum - Thai<br />Annuum - Thai röd<br />Annuum - Top girl<br />Annuum var. Aviculare - Birds eye<br />Annuum var. Aviculare - Chilitepin<br />Annuum var. Aviculare - Tuscon Arizona<br />Baccatum - Aji Colorado<br />Baccatum - CAP455 <br />Baccatum - Cascabell<br />Baccatum - Ear bob<br />Baccatum - Inca berry<br />Baccatum - Jamaican bell<br />Baccatum - Lemon drop<br />Baccatum - PI441551<br />Baccatum - Red tip<br />Baccatum - Speed ball<br />Chacoense - Örtagården<br />Chinense - 7 Pod<br />Chinense - Aji rocotillo<br />Chinense - Bhut jolokia<br />Chinense - Bhut jolokia 2009<br />Chinense - Bih jolokia<br />Chinense - Habanero Caribbean red<br />Chinense - Habanero Carribian red<br />Chinense - Habanero Fatali<br />Chinense - Habanero grön<br />Chinense - Habanero gul<br />Chinense - Habanero lemon<br />Chinense - Habanero red savina<br />Chinense - Habanero röd<br />Chinense - habanero tasmanian<br />Chinense - Hot paper lantern <br />Chinense - Nepalese bells<br />Chinense - Scotch bonnet<br />Chinense - Scotch bonnet chocolate<br />Chinense - Vinagrito (PI281441)<br />Frutescens - Tabasco<br />Pubescens - CAP1492<br />Spp. - Hot stuff<br />baccatum - Aji Cristal<br />annuum - Alban<br />annuum - Anthoni romanian<br />annuum - Apple<br />annuum - Bulgarian carrot<br />annuum - Buran<br />annuum - Chocolate<br />annuum - Ferenc tender<br />annuum - Frigitello<br />annuum - Golden bell<br />annuum - Hungarian hot wax<br />annuum - Jalapeno<br />annuum - Joe's long cayenne<br />annuum - Joe's round<br />baccatum - Nepalese bells<br />annuum - Razzmatazz <br />annuum - Red cherry <br />annuum - Romano mixed<br />annuum - Super chili<br />annuum - Twilight<br />annuum - Sarit gat<br />annuum - Yesil tatli<br />Annuum - Abchatzkij ostruyi<br />Annuum - Czechoslovakian black<br />Annuum - Hungarian black<br />Annuum - Mavras<br />Annuum - Meek and mild (Ancho)<br />Annuum - White fire<br />Baccatum - Blondie<br />Chinense - Habanero dulce<br />Chinense - Habanero vit<br />Frutescens - Demon red <br /><br />Lite många sorter, men man kan ju fylla några rum...<br />...ett växthus och en balkong. :D<br /><br />Kanske får börja ta det lite lugnt. :oGote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-79031693954481218112010-03-06T16:16:00.001+01:002010-03-06T16:16:05.788+01:00Tomat uppdateringLycopersicum - Black cherry<br />Lycopersicum - Black russian<br />Lycopersicum - Brandy wine<br />Lycopersicum - Chocolate cherry<br />Lycopersicum - Cour di bue<br />Lycopersicum - Golden könig<br />Lycopersicum - Ill pantano romanesco<br />Esculentum - Loveheart<br />Lycopersicum - Oxheart<br />Lycopersicum - Shining cherryGote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-1574679882632007022010-03-06T16:02:00.001+01:002010-03-06T16:02:27.904+01:00Chili och paprika uppdatering.Annuum - Abchatzkij ostruyi<br />Annuum - Czechoslovakian black<br />Annuum - Hungarian black<br />Annuum - Mavras<br />Annuum - Meek and mild (Ancho)<br />Annuum - White fire<br />Baccatum - Blondie<br />Chinense - Habanero dulce<br />Chinense - Habanero vit<br />Frutescens - Demon redGote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-50472793257843136132010-03-05T19:45:00.001+01:002010-03-06T19:52:35.034+01:00Fake wasabiPepparot<br />Senapspulver<br />Chili<br /><br />Blanda 1/3 av varje i mixer.<br /><br />Anpassas efter önskad mängd.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-28096326335797776452010-03-05T07:35:00.001+01:002010-03-05T07:35:14.768+01:00Tomatlista +PhysalisarSolanum:<br />Lycopersicum - Ashworth<br />Lycopersicum - Black plum <br />Lycopersicum - Black sweet cherry<br />Lycopersicum - Cour di bue<br />Lycopersicum - Floridity<br />Lycopersicum - Garden pearl<br />Lycopersicum - Golden sunrise<br />Lycopersicum - Green grape<br />Lycopersicum - Hundreds and thousands<br />Lycopersicum - Marmande<br />Lycopersicum - Red cherry<br />Lycopersicum - San marzano 2<br />Lycopersicum - Sweet million <br />Lycopersicum - Sweet olive<br />Lycopersicum - Tigerella<br />Pimpinellifolia - Vildtomat<br />Physalis:<br />Pruinnsa - Goldie<br />Pruinosa - Kap krusbärGote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-49844240744993647562010-03-04T23:04:00.001+01:002010-03-04T23:04:23.235+01:00SnabbChilisåsMan har inte färsk chili på planta hela året. :(<br />Men alla affärer säljer massa olika frukter under namnet Röd och Grön chili, välj själv vilken.<br /><br /><br />2 hg chili (röd och/eller grön!)<br />1 dl hackad lök<br />5 klyftor finhackad vitlök<br />1 msk olja<br />1 dl tärnade morötter<br />4 cm finhackad ingefära<br />1 dl fikonvinäger<br />1/2 dl lime juice<br />1 dl apelsin juice<br />1/2 dl mango puré<br />1/2 dl papaya puré<br />1 tsk salt<br />2 - 5 tsk socker<br />1 krm/tsk stjärnanis pulver<br /><br />Bryn morötter och ingefära med en msk olja tills dom mjuknar.<br />Tillsätt lök och vitlök bryn en stund och häll på lite vatten och låt puttra en stund.<br />Kör det brynta i mixer ihop med chilin i mixer tills det blivit en massa.<br />Sjud ihop med resten av ingridienserna i 10 minuter.Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-73233277810421302952010-03-03T23:12:00.002+01:002010-03-04T10:30:12.908+01:00Chili och Paprika lista Version 2.5baccatum - Aji Cristal<br />annuum - Alban<br />annuum - Anthoni romanian<br />annuum - Apple<br />annuum - Bulgarian carrot<br />annuum - Buran<br />annuum - Chocolate<br />annuum - Ferenc tender<br />annuum - Frigitello<br />annuum - Golden bell<br />annuum - Hungarian hot wax<br />annuum - Jalapeno<br />annuum - Joe's long cayenne<br />annuum - Joe's round<br />baccatum - Nepalese bells<br />annuum - Razzmatazz <br />annuum - Red cherry <br />annuum - Romano mixed<br />annuum - Super chili<br />annuum - Twilight<br />annuum - Sarit gat<br />annuum - Yesil tatliGote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-49109630123794067022010-02-23T22:42:00.011+01:002010-02-24T17:55:19.917+01:00Chililistan 2010 v. 2.0 - Nu med paprika<b>Capsicum</b><br /><br />Annuum - Anaheim<br />Annuum - Ancho<br />Annuum - Apache<br />Annuum - Atomic heart<br />Annuum - Cayenne Golden<br />Annuum - Cayenne Long slim<br />Annuum - Chiluacle negro<br />Annuum - Dutch<br />Annuum - Filius blue<br />Annuum - Fish pepper<br />Annuum - Fresno<br />Annuum - Hot lemon<br />Annuum - Jalapeno<br />Annuum - Jalapeno Hercules<br />Annuum - Jalapeno Dutch<br />Annuum - Jumbo sweet<br />Annuum - Lombardo<br />Annuum - New Mexico<br />Annuum - Orient<br />Annuum - Passilla<br />Annuum - Piment d'Espelette<br />Annuum - Piquin<br />Annuum - Piquin black<br />Annuum - Piri piri<br />Annuum - Prik khee new<br />Annuum - Serrano 2007<br />Annuum - Snabbköp grön<br />Annuum - Snabbköp gul<br />Annuum - Snabbköp röd<br />Annuum - Thai<br />Annuum - Thai röd<br />Annuum - Top girl<br />Annuum var. Aviculare - Birds eye<br />Annuum var. Aviculare - Chilitepin<br />Annuum var. Aviculare - Tuscon Arizona<br />Baccatum - Aji Colorado<br />Baccatum - CAP455 <br />Baccatum - Cascabell<br />Baccatum - Ear bob<br />Baccatum - Inca berry<br />Baccatum - Jamaican bell<br />Baccatum - Lemon drop<br />Baccatum - PI441551<br />Baccatum - Red tip<br />Baccatum - Speed ball<br />Chacoense - Örtagården<br />Chinense - 7 Pod<br />Chinense - Aji rocotillo<br />Chinense - Bhut jolokia<br />Chinense - Bhut jolokia 2009<br />Chinense - Bih jolokia<br />Chinense - Habanero Caribbean red<br />Chinense - Habanero Carribian red<br />Chinense - Habanero Fatali<br />Chinense - Habanero grön<br />Chinense - Habanero gul<br />Chinense - Habanero lemon<br />Chinense - Habanero red savina<br />Chinense - Habanero röd<br />Chinense - habanero tasmanian<br />Chinense - Hot paper lantern <br />Chinense - Nepalese bells<br />Chinense - Scotch bonnet<br />Chinense - Scotch bonnet chocolate<br />Chinense - Vinagrito (PI281441)<br />Frutescens - Tabasco<br />Pubescens - CAP1492<br />Spp. - Hot stuffGote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-84142913438502577092010-02-18T15:56:00.003+01:002010-02-18T16:06:55.688+01:00Fruktig chilisås10 Thai chili.<br />5 Habanero <br />8 Vitlöksklyftor<br />2 Gullök<br />2 Morot<br />2 Persiljerot<br />1 Dm. Färsk ingefära<br />2 Sharon<br />10 Physalis<br />2 lime (juice och rivet skal)<br />8 Dl. Havtornsjuice<br />3 msk. Mörk sirap<br />1 Dl. Vitvinsvinäger<br />1 Msk. Svartpeppar<br />3-5 Msk hel koriander.<br />1 Tsk. Salt<br />Citronolja<br />Vatten<br /><a name='more'></a> <br />Hacka morot, rotpersilja och ingefära och stek mjukt i olja.<br />Hacka gullök, vitlök, sharon, blanda ner och fortsätt steka.<br />Dela chilin på mitten rensa ur fröerna och lägg i gryta med kokande vatten (några deciliter.)<br />Koka i 30 sekunder.<br />Häll ner havtornsjuice i grytan och koka på svag värme i fem minuter.<br />Riv skal från limen och blanda med limejuice, sirap, salt, peppar, koriander och vinäger. <br />Häll alla ingridienser i mixer och mixa på hög hastighet till en slät sås.<br />(Om den är lite grumlig kan man tillsätta extra vatten.)Gote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2365446023483597618.post-6507372731660380732010-02-16T23:52:00.002+01:002010-02-18T16:11:37.327+01:00Chili listan 2110 ...än sålänge.Mina chili sorter just nu!<br /><br />Capsicum<br /><br />Var. Aviculare - Tepin.<br />Var. Glabr. Tuscon Arizona.<br />Chacoense - Chacoense (Örtagården)<br />Frutescens - Tabasco<br />Annuum - Filius blue<br />Annuum - Piri piri<br />Annuum - Piquin<br />Annuum - Piquin black<br />Annuum - Prik khee new<br />Annuum - Cayenne Golden<br />Annuum - Serano 2007 <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Annuum - Atomic heart <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Annuum - Chiluacle negro<br />Annuum - Pimento d'Espelette<br />Annuum - Jalapeno hercules<br />Annuum - Cayenne long slim<br />Annuum - Lombardo<br />Annuum - Anaheim<br />Annuum - Hot lemon<br />Annuum - Apache<br />Annuum - Jalapeno<br />Annuum - Dutch<br />Annuum - Thai<br />Annuum - Orient<br />Annuum - Fresno<br />Annuum - Cascabell<br />Bacatum - Ear bob<br />Baccatum - Inca berry<br />Baccatum - Red tip<br />Baccatum - Speed ball<br />Baccatum - CAP455 <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Baccatum - PI441551 <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Baccatum - Aji Colorado <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Baccatum - Jamaican bell<br />Chinense - Habanero Fatali<br />Chinense - Habanero Lemon<br />Chinense - Habanero Carribian red<br />Chinense - Habanern Red savina<br />Chinense - Scotch bonnet chocolate<br />Chinense - Nepalese bells<br />Chinense - Bhut jolokia<br />Chinense - Bih jolokia<br />Chinense - Habanero Tasmanian <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Chinense - Aji rocotillo <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Chinense - Vinagrito PI281441 <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Chinense - 7pod <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Chinense - Bhut jolokia 2009 <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Chinense - Hot paper lantern <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Chinense - Habanero Caribbean red<br />Chinense - Scotch bonnet<br />Pubescens - CAP1492 <a href=http://www.chilepeppar.blogspot.com/>(pata)</a><br />Spp. - Hot stuff<br />Annuum - Fish pepper<br />Baccatum - Lemon dropGote-Borjehttp://www.blogger.com/profile/00046244492458456392noreply@blogger.com0